В СУ "Иван Вазов" стартира проект, насочен към насърчаване на физическата активност (Снимки)

Здрави и бодри в училище

В иновативното и най-голямото в областта – СУ "Иван Вазов" - Плевен стартира проектът „Физическата активност на юношите и девойките – предпоставка за постигане на „здрав дух в здраво тяло“ и изграждане на пълноценна личност“. Партньори по проекта са Регионална здравна инспекция, ръководство на СУ "Иван Вазов", класния ръководител на X “г“ клас, госпожа Диана Йончева, госпожа Поля Мегова, здравен специалист м.с. Вълкова, лектори, зала за фитнес, плувен басейн, асоциация „Докосни дъгата“ и др.

Проектът получи подкрепа от Здравен отдел при Община Плевен –  дарение на сума за модерна озвучителна уредба. Директорът на училището, Димитър Митев, също одобри инициативата на десетокласниците и вече в училището има микрофон, последен модел.

Със старта на този проект учениците на г-жа Йончева, като за начало, успяха да мотивират  и увлекат малките деца от начален етап с показания комплекс от физически упражнения на фона на музика, подготвен от учителя по физическо възпитание и спорт Поля Мегова. Малките второкласници и четвъртокласници приеха с настроение, че всеки ден ще се разтоварват чрез десетминутно раздвижване! В него главни действащи лица бяха учениците от Х„г“ клас, които дадоха тон и показаха на останалите ученици в училище, че спортът ще им помогне да са по-успешни в учебния час. В челните редици имаше повече пространство и се правеха точно упражненията, показани от каките и батковците. Те бяха съобразени с ритъма на музиката.

Комплексът от физическите упражнения ще действа като енергиен старт за деня, ще създава добро настроение и радост в часовете на учениците.

Медицинската сестра Вълкова сподели пред възпитаниците на училището, че движението е най-важно от всичко, защото то носи най-голямото богатство – здравето. Тя каза на малката аудитория, че това помага за добрия тонус, за настроение, пречи на затлъстяването, че укрепва тяхната дисциплина. Когато влязат в клас, вече ще са напълно готови да усвояват знанията и ще имат по-голямо самочувствие на знаещи и можещи.

Физкултурното мероприятие в голямото междучасие може да не запълва изцяло времето за отдиха им. Хубаво е, че малките ще имат живия пример на по-големите, по –голяма свобода, както и избора на средства. Мероприятията, за да бъдат вазовчетата бодри и здрави, ще се извършват в училищния двор и във фоайето на  училището при лошо време.

"Да раздвижим децата" е част от най-голямата европейска кампания за спорта и физическата активност. Спортен релакс от физически упражнения, музика и отдих ще носят спокойствие и нови сили за интересните неща, които предстоят през деня на вазовци. Тенденцията е на мониторите в училището, на всеки етаж, на по-късен етап от проекта, да са записани физическите упражнения и децата сами да се раздвижват, гледайки записа.