Правителството отпусна 25 млн. лева за изграждане на физкултурни салони в училища в цялата страна

Над 400 са училищата, в които няма изградени физкултурни салони

Основният приоритет в областта на младежта и спорта, който заложихме в програмата за управление на третия кабинет на Бойко Борисов, е изграждането на физкултурни салони в училищата. С днешното решение на Министерски съвет за отпускане на средства в размер на 25 милиона лева заявяваме ясно, че искаме да превърнем в реалност предизборното си обещание от 2017 година за подобряване на условията за спортуване на младите хора във всички населени места в страната. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев пред медии след днешното правителствено заседание.

“Днес е един прекрасен ден за нас, за българските деца, за българския спорт, защото започваме реализирането на една програма, която не е правена в България от десетки години. Още в началото на втория ми мандат като министър на младежта и спорта заявих публично убеждението си, че всяко българско дете има право на равни условия за спорт. Това е в основата на изграждането на здрава нация. Моята позиция винаги е била в тази посока – да възстановим пирамидата, по която се изгражда българският спорт. Без да се погрижим за децата, няма как да очакваме сериозни успехи”, посочи той.

В страната ни има огромен дефицит на такива съоръжения - над 400 са училищата, в които няма изградени физкултурни салони.

Училищата, в които ще бъдат изградени и оборудвани физкултурни салони, са включени в списък, одобрен от министъра на образованието и науката. Основните критерии, по които са избрани тези училища са най-вече брой на ученици, които нямат условия за практикуване на часове по физическо възпитание и спорт в училище. Под внимание е взето и дали има възможност за изграждане на физкултурен салон на територията на училището.

Списъкът е от 50 училища, от които 39 са общински, а 11 са държавни. С реализирането на този първи етап на програмата ще бъдат обхванати 30 554 ученици.

Кралев обясни, че вече има създадени идейни проекти за изграждане на физкултурни салони като прогнозната максимална цена е до 1 милион лева за всеки с включено пълно оборудване и климатизация.

Цената на всеки салон зависи напълно от адаптацията към съответния терен и потребностите на всяко едно училище. Реализирането на проекта за изграждане на физкултурен салон във всяко от тези училища ще зависи основно от училищното ръководство, от ръководството на общината, в която се намира училището и от изпълнителя на проекта.

Проектът предвижда напълно оборудвана зала с от две до четири съблекални, две учителски стаи, треньорска стая, съдийска стая и складово помещение.

Салонът е с височина от осем метра и обща квадратура на игралното поле от 500 до 700 квадратни метра в зависимост от нуждите и възможностите на училището. Размерът на административната част – от 150 до 220 кв. м. По думите на спортния министър, до двадесет дни се очаква проектите да бъдат напълно и подробно разработени.

След това проектите ще бъдат изпратени за съгласуване до съответните общини, в които ще бъдат изградени физкултурните салони. Успоредно със срока за съгласуването ще вървят и процедурите за избора на изпълнител по съответните места. Избраните изпълнители на проектите ще получат напълно и подробно изработен и съгласуван със съответната община проект, който ще бъде готов за изпълнение.

“Надяваме се до една година да открием първите физкултурни салони по програмата”, заяви още Красен Кралев.