Работно съвещание по повод винетните такси се проведе по инициатива на областния управител - pleven.utre.bg

Работно съвещание по повод винетните такси се проведе по инициатива на областния управител

27 февруари 2020, 16:14 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    Областна администрация

На срещата присъстваха директорът на ОПУ – инж. Ивайло Денчев, кметове на общини и населени места

Проведе се работно съвещание по повод винетните такси и пътищата, които тези такси обхващат. На срещата присъстваха директорът на ОПУ – инж. Ивайло Денчев, кметове на общини и населени места на територията на област Плевен.

"Инициирах тази среща, за да бъде дадена точна и конкретна информация на местните власти за възможностите за освобождаване от такива такси на жителите на дадено населено място или община чрез поемане на ангажимент от страна на общината да поддържа съответната пътна отсечка, част от републиканската пътна инфраструктура, за която се дължи винетна такса. Механизмът е ясен – инициативата е в ръцете на кмета на съответната община, който да направи предложение пред ОбС и да се вземе съответното решение. Оттам насетне на база на това решение общината следва да направи предложение пред АПИ, агенцията да внесе  тези предложения за решение в МС.”, каза областният управител Мирослав Петров.

"Текущата поддръжка на пътищата, за които общината се ангажира да се грижи, за да отпаднат винетните такси за нейните жители в рамките на общината, както и зимното поддържане на тези отсечки ще става за сметка на общинския бюджет”, уточни инж. Ивайло Денчев. Конкретните стойности, които той посочи са: за текущ ремонт и поддържане 5000 лв. на километър за всички класове пътища. За зимно поддържане за първи  клас път по 3000 лв. на километър, за второкласни пътища по 2000 лв./км. и за трети клас път по 1000 лева на километър. Това са сумите на годишна база. „Собствеността на тези участъци не се променя. Те си остават държавни, просто поддържката ще се поема от общината, в случай на изрично заявено желание и след решение на МС, както стана ясно. Ако сумата надхвърля посочените по-горе цени, остатъкът ще се поема от държавата”, уточни инж. Ивайло Денчев.

На този етап в областно пътно управление не са постъпвали никакви заявления, касаещи тази възможност, категоричен бе инж. Денчев.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета