Шефът на АПИ с коментар за протестите край Плевен

"Най-вероятно това са оправдани техни искания, но има все пак ред, по който трябва да бъде извървян пътят", коментира Георги Терзийски

Два протеста блокираха пътища към Плевен тази сутрин. Причината - недоволство от страна на хората по повод въведените винетки към близките до града села Брестовец и Гривица. За час бяха затворени пътищата Плевен-Ловеч при Брестовец и Плевен-Русе при Гривица.

Председателят на УС на АПИ Георги Терзийски коментира темата в Сутрешния блок на БНТ. 

"Ние нямаме заявление от Община Плевен. Това е двустранен процес, т.е. ние удоволетворяваме всички искания на общини, при положение, че те поемат своята част от ангажимента. Хората трябва да се обърнат към своите местни власти. Ние в момента не можем нито да подадем проект за решение на МС, защото не знаем какво искат общините, нито можем да отреагираме на желанието на гражданите. Най-вероятно това са оправдани техни искания, но има все пак ред, по който трябва да бъде извървян пътят", коментира Терзийски.

"Процесът по разговори и преговори с общините започна от АПИ още в началото на миналата година с отправяне на покана към общините да окажат за всяко едно населено място началото и неговия край, така че тези участъци да бъдат заснети отново с коректните данни, за да може обхватът на пътищата, които се таксуват с винетки да бъде коректен. Получихме тогава отговори от 184 общини, като в 74 oт тях и в 210 населени места бяха преместени табелите за начало и край, респективно за начало на участък за таксуване. Напрежението в момента е за участъци, в които гражданите извършват т.нар. ежедневни трудови пътувания. За тези участъци ние отново сме призовали общините да подадат своите заявления - за кои участъци те желаят да бъдат освободени от винетна такса, като, разбира се, поемат ангажимента да участват финансово в поддържането им", заяви още Терзийски.