Общинският съвет предлага още 23 съдебни заседатели за Районен съд - Плевен

Предложението е финал на проведената от местния парламент втора процедура, стартирала през декември 2019 г.

Ново предложение с 23 кандидатури за съдебни заседатели за Районен съд - Плевен за мандат 2020 - 2024 г. утвърди Общинският съвет на Плевен. Предложението е финал на проведената от местния парламент втора процедура, стартирала през декември 2019 г. При първата, приключила през октомври 2019 г., съветниците одобриха предложение от 51 кандидатури за съдебната инстанция.

Съгласно Закона за съдебната власт съдебни заседатели могат да бъдат: дееспособни български граждани на възраст от 21 до 68 години; да имат настоящ адрес в община Плевен; завършено най-малко средно образование; да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията; да не страдат от психически заболявания; да не са съдебни заседатели в друг съд. За съдебни заседатели не могат да кандидатстват общински съветници от съдебния район, както и членове на ръководства на политически партии, коалиции или организации с политически цели. Нямат право да кандидатстват и работещи в съд, прокуратура, следствени органи, МВР или в др. органи от системата за национална сигурност в съдебния район, както и такива, избирани за съдебен заседател повече от два последователни мандата към същия съд.

Предложението с 23 кандидатури за съдебни заседатели в Районен съд - Плевен за мандат 2020 - 2024 г. ще бъде представено пред Общото събрание на съдиите в Окръжен съд - Плевен.