Стотици плевенчани се стекоха на площад "Възраждане" и почетоха освободителите (Снимки)

Бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност

Стотици плевенчани се стекоха днес на централния площад „Възраждане” в Плевен, за да се включат в тържествения ритуал по повод Националния празник на България 3 март.

Присъстваха кметът на Община Плевен Георг Спартански и неговите заместници, народни представители от 44-ото Народно събрание на Република България, избрани от 15-и Плевенски многомандатен район, областният управител Мирослав Петров и неговите заместници, общински съветници, представители на дипломатическия корпус, военнослужещи, граждани.

Облечени с униформи и строени бяха и ученическият гвардейски отряд от ОУ „Д-р Петър Берон” и младите ботевци от НУ „Христо Ботев”.

Тази година военният ритуал беше изпълнен от военнослужещи от ВВВУ „Г. Бенковски”, почетният караул прие бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия и началник на гарнизон Плевен. Ритуалът започна с издигане на националното знаме и панихида в памет на загиналите, отслужена от Плевенския митрополит Игнатий в съслужение със свещеници от православните храмове в града.   

Пред Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към загиналите. Паметта на героите беше почетена с минута мълчание.