При спецоперация: Хванаха иманяри в момент на източване на езеро край Плевен

Полицейските действия са под надзора на Окръжна прокуратура - Плевен

На 3 март за времето от 16.00 часа до 23.55 часа в област Плевен е проведена  специализирана операция по линия "Противодействие на престъпления, свързани с културно исторически ценности" и "Престъпления против собствеността". Полицейските действия са под надзора на ОП - Плевен.

В местността Водницата в землището на село Петърница, попадаща в "Натура 2000", служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, „Базова научно-техническа лаборатория“ при ОДМВР - Плевен и РУ - Долни Дъбник са задържали двама в момент на източване на езеро в близост до пещера "Водницата" с цел незаконно търсене на културно -  исторически ценности. Установена е самоличността им -  58-годишен от село Крушовица и 49-годишен от село Петърница. За целта лицата са използвали технически средства - гумени маркучи, ръчна вакуумна помпа и други. Извършени са процесуално следствени действия. При извършения оглед на местопроизшествието са намерени и иззети два гумени маркуча с дължина всеки по 64 метра, вакуум помпа, метална водопроводна тръба с дължина 3 метра и други технически средства и вещи, имащи отношение към извършваната дейност. При последвалото претърсване и изземване в домовете на задържаните лица се намериха и иззеха 202 метални къса, монети, фибули, гривни, пръстени и други предмети с различна форма и размери, носещи белезите на движими културно-исторически ценности, глинена делва с височина 46 см., метало търсач марка "Garrett", кислородна бутилка с надпис "Sopras", към нея маркуч с дължина 10 метра с прикрепени към него два дихатели, водолазни очила, водолазен костюм, прави лопати и кирка, газов  пистолет "Blow 38" неригистриран по надлежния ред.

Извършителите са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 277 „а“, чл.278, чл.278 „в“, ал. 3 от НК. Продължава работата разследващ полицай.