Съветниците от ГЕРБ излязоха с позиция за направените промени в бюджета на Община Плевен - pleven.utre.bg

Съветниците от ГЕРБ излязоха с позиция за направените промени в бюджета на Община Плевен

04 март 2020, 10:15 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    ОбС-Плевен

Не се прехвърлят средства от култура за подпомагане на спортни клубове, се посочва в позицията

Позиция на групата общински съветници от ПП ГЕРБ в Общински съвет – Плевен

"Ние, общинските съветници от ГЕРБ в Общински съвет - Плевен считаме, че сме длъжни да информираме плевенската общественост за мотивите си за направените от нас промени в бюджета на Община Плевен за 2020 г., предложен от Кмета на Общината и неговата администрация.

Ето и нашата позиция:

1. За да бъдем по-обективни в предложенията и решението си по отношение на бюджета, изискахме справки за всички постъпили предложения от граждани за включване на обекти в Инвестиционната програма, както и тези от страна на културни институти и културни организации за включване в Културния календар.

2. Предложените от нас промени в Инвестиционната програма бяха по искане на граждани, присъствали на публичното обсъждане на бюджета, на база направени вече от Общинска администрация количествено-стойностни сметки, (което означава, че те нееднократно са били предлагани от гражданите, живущи на въпросните улици). Става въпрос за улица „Раковски“ 57, където, всъщност, дори няма очертана улица и за ул. „Патриарх Евтимий“, на която се намира у-ще „Патриарх Евтимий“, която не е ремонтирана, откакто съществува. По отношение на тракторите и багерите, допълнени към Инвестиционната програма, предложенията се отнасят до големи села, отдалечени от други, които вече имат такава техника – с. Ясен и с. Брестовец.

3. По отношение на истерията около намаляването на общинското субсидиране на ДТК „Иван Радоев“ и „съсипването“ на културата в Община Плевен, трябва да се знае следното:
- Община Плевен, и с намалението от 70 000 лв., продължава да дава най-голямата сума за дофинансиране на дейността на театъра си – 125 000 лв. За сравнение, общини като Бургас, Русе и Пловдив предоставят, съответно, между 110 и 120 хиляди, при това целево, докато Община Плевен не залага някакви конкретни цели за дофинансирането. Трябва да се отбележи и фактът, че общинската субсидия не предполага закупуване на материални активи, като бусове и автомобили, или ремонтни дейности, а подпомагане на дейност. Друг факт е, че няма никаква отчетност за изразходването на средствата, предоставени от Общината.
- Изобщо не става дума за прехвърляне на средства от култура за подпомагане на спортни клубове. Всичко, писано по този въпрос в пресата, е плод на нечии фантазии.
- Сумата по Културния календар на Общината остава непроменена, така че не е накърнен интереса на нито една културна организация, дори е допълнен още един фестивал по наше предложение – Международният фестивал „Акордиомания“.
- Сумата от 70 000 лв. от намаляването на общинската субсидия за театъра, заедно със суми от други функции – Озеленяване, Други дейности по опазване на околната среда, Безопасност на движението и Резерв – общо 228 000 лв. отиват за всички малки населени места от Общината със собствен бюджет, за да се разпределят за осветление, поддръжка на улици, озеленяване и чистота. Това е 10%-но увеличение на заложената за тях сума, по предложение на кметове на тези населени места. Все пак трябва да се обърне внимание и на тамошните жители, чиито искания рядко биват чути.

В заключение, когато става въпрос за разпределянето на бюджета, обективно трябва да се разглеждат нуждите и приоритетите в различните сфери на дейност и да се отчитат интересите на гражданите както в големия град, така и в малките населени места. Осъзнаваме, че никак не е лесно всички желания да бъдат удовлетворени, но се водим единствено от чувството си за справедливост."Коментари (1)

Потребител
Герб
Чувство за справедливост????????????????
Колко интересно!!!

Не ви ли е срам!?
Всички!?
Града прилича на гробище!
Спорт няма, зала няма , футбол няма.
Културата искате да съсипете!!!
Изобщо с какви очи правите обръщения и заявления????!!! С какви?
Областен, кмет .... Всички сте смет!

05 март, 16:28 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета