Извънредно! Два случая на коронавирус в България - в Плевен и Габрово!

Националният оперативен щаб с извънреден брифинг

Националният оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19 даде извънреден брифинг в Министерския съвет.

На брифинга във връзка с актуална информация за заболяването стана ясно, че са потвърдени два случая на коронавирус в България - на 27-годишен мъж в Плевен и 75-годишна жена в Габрово! 

Те са дали положителни проби на първите и вторите им направени тестове. Заболелите са хоспитализирани от няколко дни, в инфекциозни отделения са, като към момента вече са в добро здравословно състояние.

В момента предстои установяване на лица, които са били в контакт с тях. 

"Това не са достоверни данни и продължаваме с последващите изследвания и с установяването на контактни лица. Положителните проби вече пътуват към София", съобщи началникът на Военномедицинска академия /ВМА/ генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Тази нощ материалите ще бъдат доставени в Националната референтна лаборатория.

"Не можем да кажем, че става въпрос за 100% положителни проби. Пациентите не отговарят на очаквания профил - не са пътували никъде и нямат контакти със заразени страни. В отделенията, в които са настанени, няма да се допускат нови пациенти, нито да се изписват такива", обяви Ангел Кунчев, допълвайки, че дори в неделя резултатите да се окажат отрицателни, обявяването на позитивните проби сега не е излишна мярка.