Бойко Борисов: Личната самодисциплина в ситуацията е много важна!

Считаме, че единият нулев пациент е дошъл от Гърция, заяви премиерът

Максимално се опитваме да ограничим вируса. Считаме, че единият нулев пациент е дошъл от Гърция. Личната самодисциплина в ситуацията е много важна. Нека хората да изчакат да не се събират, да минат тези седмици, трябва да си помогнем сами. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание.

Премиерът посочи, че в Израел за нарушаване на карантината се предвиждат 7 години затвор, а в Гърция- 2.

"Големите вериги магазини имат достатъчно, държат запаси за по 30 дни напред. Няма смисъл хората да се запасяват с храни и т.н., това само създава паника и тягостно настроение. На вътрешния министър съм разпоредил пред болниците по един патрул. Днес в 14 ч. съм извикал при мен големите компании, които се занимават с производство на медицински материали. С много от тях работим – от Велико Търново ще дойдат днес облекла, за да преоборудваме и то в днешния ден. Призовавам нашите сънародници да покажем, че нищо не ни плаши и че сме самодисциплинирани. Борсите се сриват, ще има в световен мащаб тежка финансова криза, така че да сме много единни и дисциплинирани, на макс да работи индустрията, за да помагаме на хората", каза Борисов.

Премиерът заяви, че е против градовете с установен коронавирус да бъдат ограничавани и изолирани, като призова хората да бъдат отговорни и да влизат и излизат само в краен случай.

"Целта на днешното ни събиране не е да има паника, а да създам необходимите мерки за справяне с кризата. Има държави, вземат изключително строги, но и такива, които са по-либерални", заяви Борисов и допълни, че само след минути ще има онла връзка с всички областни управители, за да уточнят предприетите мерки.

Министър Кирил Ананиев е командирован в Плевен и Габрово, за да следи отблизо ситуацията.