Георг Спартански: Най-безполезното е да изпадаме в паника и да се плашим

Кметът на Плевен коментира актуалната ситуация в града и мерките, които са предприети за ограничаване на заразата

Кметът на Плевен Георг Спартански коментира актуалната ситуация в града и мерките, които са предприети за ограничаване на заразата. „Спрели сме приема в детските градини и в яслите. Осигурили сме режим на работа в кризисни условия на звената на общинската администрация, особено на изнесените пунктове, които ежедневно работят с граждани”, обясни градоначалникът в ефира на Нова телевизия.

„В града имаме две общински поликлиники, но те не са за дълговременно лечение, а за доболнично такова.  Освен държавната болница, имаме военна, както и доста други, които са с частни капитали. Всеки от техните ръководители трябва да е взел мерки на база заповедта на министъра на здравеопазването”, така отговори Спартански на въпрос има ли възможност града да се справи с наплив от пациенти.

Кметът обясни как ще се следи за спазването на забраната за провеждане на масови мероприятия и спуснатите от министерството заповеди. „Аз мога да упражнявам контрол и съм го поел лично върху звената, които са общинска отговорност. За санкции ще говорим когато установим нарушение. Що се касае до частните обекти – търговски, увеселителни и др., на тях не можем на този етап да наложим забрана. Надявам се обаче, че гражданите ще съблюдават елементарните хигиенни мерки и ограничения за масови събирания, които се препоръчват от всички здравни власти”, каза Спартански.

В Плевен предстои да се извърши дезинфекция, разпоредена лично от кмета. „Ще се извърши в помещенията, които са общинска собственост. "Разпоредил съм в градския транспорт – тролейбусният, да се предприемат мерки за дезинфекция. Такива нареждания съм дал и на общинските предприятия”, добави кметът.

"Смятам, че градът ще живее в ритъма, както досега, след като отмине първоначалният шок. Най-безполезното е да изпадаме в паника и да се плашим. Това не помага на никого. Мисля, че спокойно и хладнокръвно трябва да се преценява ситуацията”, призова Спартански.

Кметът коментира и какви биха били мерките на местната управа, ако се окаже, че трябва целият град да бъде поставен под карантина. „Възможни са всякакви хипотези, но нека не плашим хората предварително с хипотетични сценарии. Ще обсъждаме варианти, но нека не ги проиграваме предварително”, допълни градоначалникът.

В неделя стана ясно, че в града има рисков контингент от италиански работници, които обаче не са под карантина. „Аз вземам мерки в службите, които са под моето ръководство. Тези граждани от Италия следва да бъдат прегледани, но това е отговорност на здравните служби. Аз нямам медицински компетентности, за да извършвам такива обследвания”, заяви Георг Спартански.