Изследват десетки хора, контактували със заразените с коронавирус в Плевен

27-годишният мъж живее в Плевен, а по-възрастният в Горна Митрополия

Д-р Стефка Тошева от РЗИ - Плевен обясни в ефира на Би Ти Ви, че двамата пациенти, заразени с коронавирус в Плевен, нямат връзка с хора, които са били в чужбина и нямат връзка помежду си. По думите й 27-годишният мъж живее в Плевен, а по-възрастният в Горна Митрополия.

Тошева подчерта, че по-младият пациент е заболял на 28 февруари. След позвъняване до личния лекар са му изписани антибиотици и противовирусни средства. Тъй като температурата не се повлияла от медикаментите, на 5 март влязъл в диспансера със съменения за пневмония.

61-годишният мъж пък е с хронична-обструктивна белодробна болест и диабет тип 2 и често лежи в пулмологията. Почувствал се е зле на 27 февруари и постъпил в болницата на 2 март.

По думите на Тошева двамата пациенти нямат представа как са се заразили. Според нея заразяването е от различни места, защото е малък периода, в който и двамата са постъпили.

Над 80 са контактните лица с двамата мъже, заразени с новия коронавирус в Плевен. Очакват се резултатите от техните проби. В града 140 души са под карантина.