Кирил Ананиев разочарован: Болницата в Плевен не е спазила заповедта ми

Предупредил съм ги това да не се повтаря, заяви министърът

Случилото се в Плевен с връщането на пациенти от страна на лечебното заведение не отговаря на това, което съм издал като заповед. Веднага щом разбрах за този проблем, предупредих директора на университетската болница в Плевен стриктно да спазват нарежданията, които съм посочил в заповедта. Недопустимо е приемът на хората, които имат нужда от хемодиализа, химиотерапия, лъчетерапия, ТЕЛК, да бъде отказван. Въпреки че в Габрово подобна ситуация няма, същия разговор проведох и с директора на габровската болница. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг на Националния оперативен щаб след международна видеоконферентна връзка по повод разпространението на COVID-19 и мерките за овладяването му.

Министър Ананиев посочи, че е разочарован от това, което се е случило в Плевен, още повече с оглед вчерашното му посещение в града и факта, че лично се е убедил в отличната организация, създадена в рамките на самото лечебно заведение. В тази връзка на ръководството на плевенската болница е наредено да не допуска подобни тълкувания на текстове, а ако имат въпроси, винаги могат да попитат МЗ.

„Заповедта е изключително ясна – да се ограничи достъпът на външни лица, да се преустановят детските и женските консултации, плановите операции и свижданията. Това са ограниченията, всичко останало трябва да се изпълнява от лечебните заведения“, обясни още Кирил Ананиев.

По отношение обезпечеността с лични предпазни средства предстои да бъдат получени количествата, договорени с Р Турция. По този начин ще бъдат осигурени допълнителни медицински предпазни средства. Успоредно с това се водят разговори с други държави-членки на ЕС, както и с трети страни, за осигуряване на още предпазни средства. Върви и процесът по производството на защитни маски и облекла у нас. Дискутират се и различни варианти как общопрактикуващите лекари и търговците на дребно, каквито са аптеките, да бъдат снабдени с нужните им количества. Обсъжда се възможността това да стане чрез нарочни заявки до регионалните здравни инспекции на територията на страната. Това стана ясно още от думите на здравния министър.

Основен акцент във видеоконферентната връзка бяха мерките, предприети от държавите – участници в разговора – Израел, Унгария, Румъния, Италия, Австрия, Кипър и Хърватия. Обсъдени бяха най-належащите въпроси и предизвикателства, които стоят пред правителствата, икономиките и здравните системи на отделните страни.