Мирослав Петров: Ситуацията в Плевен е относително спокойна

Той посочи мерките, които вземат срещу разпространението на коронавируса на местно ниво

Ситуацията в Плевен е относително спокойна, заяви в ефира на БНТ областният управител на града Мирослав Петров. Той посочи какви са мерките, които се вземат срещу разпространението на коронавируса на местно ниво.

"Ежедневно свикваме събрание на местния оперативен щаб, което работи по алгоритъма на създадената ситуация. Изчакват се да се направи анализ на всички подадени проби, които са от новия по-широк кръг пациенти, контактували евентуално със заразените. Във всички поликлиники, където има пространствена възможност, е направена организация, анализ, брой легла, които могат да се разположат, така че за момента са взети всички необходими мерки", увери той.

"Няма притеснения от гледна точка на настаняването евентуално на пациенти. В същото време има създадена организация за пренасочване на медицински персонал, който да обслужва тези пациенти. Дезинфекция се извършва на база на разпоредените мерки от областния оперативен щаб по преценка на самите институции", каза Петров.

"Би било редно по 2 пъти на ден с физиологичния разтвор и съответно там, където са гишетата, тъй като в момента е силно редуцирано присъствието на граждани, да се дезинфекцират тези помещения, където има сравнително по-голямо струпване на хора. В аптеките ситуацията започва да се нормализира", каза още той и отправи апел към гражданите да не се презапасяват с лекарства, от които нямат нужда.