Д-р Ангел Кунчев: Плевен е една крачка пред всички с опита си

"Свикнете да живеете с този вирус, eдин-два месеца той ще е навсякъде около нас”, призова хората той

Реагирахте много адекватно спрямо ситуацията с установените случаи на коронавирус в Плевен. Това каза в началото на заседанието на областния оперативен щаб в Плевен днес главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той акцентира върху отговорното поведение на лекарите и медицинския персонал в Плевен, които са останали на работните си места и професионално са продължили да вършат работата си.

"Плевен е една крачка пред всички и от опита, който натрупахме тук само за 48 часа трябва сме направили някои изводи. Първо за това, че колкото и да се налагат мерки за карантина, това не трябва да затруднява дейността на лечебните заведения и да спира достъпа на гражданите до спешна помощ. Апелът ни към гражданите е да търсят такава помощ основно през общопрактикуващите лекари и да отлагат всичко, което може да бъде отложено”, каза д-р Ангел Кунчев в Плевен.

"Свикнете да живеете с този вирус. Един-два месеца той ще е навсякъде около нас.”, призова хората той.

Кунчев поясни, че се изследват освен контактните лица, които до голяма степен в Плевен вече са изследвани и са отрицателни, така и групата на италиански работници, за да са спокойни гражданите на Плевен, че и от тези гледна точка няма никакъв проблем.

"Няма лошо да се работи в лечебните заведения и с бързи тестове, но само на базата на резултатите от тях не можем да приемем, че един случай е позитивен. Той трябва да бъде потвърден от референтната лаборатория, но този скрининг облекчава много работата”, коментира д-р Ангел Кунчев.

"Присъствието на д-р Ангел Кунчев бе изключително полезно с конкретиката, която се внесе, с отговорите на професионални и практични въпроси и със съветите относно необходимите мерки във връзка с ограничаване разпространението на инфекцията.”, обобщи в края на заседанието на областния оперативен щаб заместник-областният  управител д-р Красимир Трифонов.

В областния оперативен щаб взеха участие представители на всички институции, имащи отношение към медицинските аспекти и прилагане на мерките за ограничение разпространението на коронавируса на територията на област Плевен.