Румен Радев в Плевен: Без съмнение сме изправени пред сериозно предизвикателство

Държавният глава посети Плевен, за да се запознае на място със ситуацията в града

Държавният глава Румен Радев посети Плевен, за да се запознае на място със ситуацията в града след установените случаи на коронавирус. Президентът се срещна с кмета Георг Спартански и посети местно предприятие, където се запозна с предприетите превантивни мерки за гарантиране на безопасни условия на труд и непрекъснат производствен процес.

"Без съмнение сме изправени пред сериозно предизвикателство. Аз съм убеден, че имаме и капацитета и силите да се справим със солидарните усилия на всички. Разработени са мерки, дадени са указания от Националния оперативен щаб, но е изключително важно тези мерки да се претворят върху реалния живот", заяви президентът след срещата с Георг Спартански пред медиите.

"Затова огромното натоварване е върху общините. Да намерят баланса - от една страна да запазим общественото здраве чрез редица мерки включително ограничителни, от друга страна в никакъв случай да не допуснем парализата на икономиката. Могада дам пример, че Община Плевен полага всички необходими усилия. Мобилизиран е целият медицински потенциал на общината, включително медицинския университет. Важно е и да няма прекъсване в производствената дейност", посочи Радев.

 "Мерките са ясни. Не трябва политиците да се правят на лекари и обратното. Трябва да се спазват указанията на щаба, те са ясни, но държавата с всички възможни ресурси всячески трябва да помага. Обръщам се към всички сънaродници - самодисциплината, самосъзнанието, максимално ограничаване на контактите, грижата за възрастните хора, трябва да се грижим за тях - те са потенциално най-уязвимите. Нека се грижим за нашите бащи, майки, баби и дядовци, да подпомагаме тяхното ежедневно битие, така че да ги разтоварим от всевъзможни излизания и пътувания", допълни Радев.

Той каза още, че общественото здраве започва от грижата за медицинския персонал. "Те са в момента хората, които ще ни изведат от тази криза. Това трябва да е постоянен ангажимент на държавата, а не да чакаме да дойде криза и тогава да мислим в какво състояние са нашите здравни работници", категоричен беше президентът.

"Нека не се всява паника. Това е най-важното в момента. Да избегнем страховете, да не прекъсваме обществения живот и да не предизвикваме парализа. Мисля, че Община Плевен дава един много добър пример за това как са организирани всички мерки тук", каза още Радев.