Общинско предприятие в Кнежа спешно започна да произвежда защитни маски - pleven.utre.bg

Общинско предприятие в Кнежа спешно започна да произвежда защитни маски

13 март 2020, 09:26 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    bTV, кадър

Заявката е да се произвеждат по 1000 защитни маски на ден - цената на една е 1 лев.

Общинско предприятие в Кнежа спешно започна да произвежда защитни маски. Това се случва след разпореждане на кмета на града, стана ясно в сутрешния блок на bTV. Шивашкият цех е създаден по европроект през 2018 г.

"Имахме възможност по оперативна програма да участваме с идея за създаването на социално предприятие. Тогава реших да създам шивашки цех. Идеята първоначално бе да се шие спално бельо за нуждите на детски градини, болници и държавни институции“, обясни пред bTV кметът на Кнежа Илийчо Лачовски.

"В такива моменти е хубаво всеки да помага с това, което има като възможности. В момента имаме възможност да шием тези предпазни маски. Основно към момента ги предлагаме на държавни и общински институции“, допълни той.

Интересът към защитните маски е голям, но капацитетът на шивашкия цех е малък, тъй като там работят само осем жени, които не смогват да ушият всичко, което е заявено.

Предпазните маски са за многократна употреба. Изработени са от 100% памук, двупластови и с джоб, в който може да се сложи стерилна марля, която се сменя на два часа. Маските могат да се перат.

Заявката е да се произвеждат по 1000 защитни маски на ден. Цената на една е 1 лев.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета