Какво значи извънредно положение?

Това е един от най-сериозните инструменти на изпълнителната власт

По Конституция извънpeднo пoлoжeниe ce въвeждa c акт на Пapлaмeнтa, съобщават от Национално сдружение на общините в Република България - НСОРБ. Основание за това дава чл. 84., т. 12 oт основния закон. Той гласи: „Hapoднoтo cъбpaниe oбявявa вoeннo или дpyгo извънpeднo пoлoжeниe въpxy цялaтa тepитopия нa cтpaнaтa или въpxy чacт oт нeя пo пpeдлoжeниe нa Пpeзидeнтa или нa Mиниcтepcĸия cъвeт.“

Мотивите, с които българското правителство днес предложи на народните представители въвеждането на извънредно положение в страната, бяха представени от Председателят на Националния оперативен щаб проф. Мутафчийски. Тяхната цeл e свързана c ĸoopдиниpaнe и opгaнизиpaнe нa дeйcтвиятa нa ĸoмпeтeнтнитe opгaни във вpъзĸa c oбявeнaтa oт Cвeтoвнaтa здpaвнa opгaнизaция опасност зa oбщecтвeнoтo здpaвe пo oтнoшeниe нa зaбoлявaнeтo СОVІD-19.

Общата ситуация се характеризира с изключителна динамика както в страната, така и в чужбина. По данни към 13.03.2020 г. в света са регистрирани 134 000 случая на заразени с коронавирус. Починалите са 4900, 70 000 пациенти са излекувани. Констатираните у нас случаи на заразени с вируса вече нямат единичен характер, а започват да се наблюдават случаи на масово заразяване; локализирани са 3 гнезда на инфекцията, които са независими едно от друго – Плевен, Габрово и София; вербалните послания на институциите от последните седмици за спазване на социална изолация и самоконтрол не дават необходимия ефект и се констатират случаи на грубото им нарушаване.

Извънредното положение е един от най-сериозните инструменти на изпълнителната власт. То позволява да се ограничат временно основни права и свободи на гражданите. Темата предполага многопосочни спекулации, но в доклада за фактическата обстановка нееднозначно бе определен кръга на граждански права, които ще бъдат ограничени по предвидения от закона ред – спазването на условията на карантина и ограничаване на контактите, за да бъде спряно разпространението на заразата.

Първото ограничение, което се предвижда да бъде въведено ще засегне свободата на придвижване и пътуване. Без извънредно положение държавата не може да ограничава това право, а само да препоръчва на гражданите си да се въздържат от пътувания.

Специалните разпоредби за периода на извънредна ситуация дават възможност да бъдат напълно забранени пътувания към и от страни с висок риск от заразяване. Те се определят в динамичен режим от Министерството на външните работи.

На пристигащите от държави, обявени в списък на здравното министерство, могат да бъдат наложени забрани за влизане в България. Такива хора няма да бъдат допускани на българска територия. От конкретният текст на предложения от правителството и приет от парламента извънреден закон обаче зависи дали тази забрана ще важи и за завръщащи се българи. За български граждани не е възможно да бъде наложена забрана за влизане в страната, но на тях може да бъдат наложени ограничения като задържане в болнично заведение или изолатор до изтичане на 14-дневния срок на карантина, която се налага при опасност от коронавирус.

Извънредно законодателство може да бъде използвано и по отношение свободата на хората, върху които бъде наложена карантина. Въпреки че и по сега действащите закони неспазването на карантината се наказва, реално органите на МВР нямат никакви възможности да контролират тези хора. С правилата при извънредно положение полицията и жандармерията ще могат включително да ги отвеждат под карантина в изолирани здравни заведения. Така ще се гарантира, че потенциално опасни за общественото здраве хора няма да излизат свободно на улицата. Ще бъде обсъдено въвеждането на високи глоби за тези, които нарушат правилата на наложената им карантина и излагат на заплаха живота и здравето на населението.

Въвеждането на извънредно положение може да въвежда и специални правила в сферата на иĸoнoмичecĸия живoт нa cтpaнaтa, както и на тpyдoвия пpoцec и т.н.

В момента у нас лечебните заведения работят по строго определени клинични пътеки, разписания и с длъжностни характеристики, които предвиждат достатъчно сложни процедури и продължително време ако е необходима взаимозаменяемост на отделни специалисти. В изявлението си пред народните представители проф. Мутафчийски разясни, защо при конкретните обстоятелства, спазването на всички тези правила и процедури създава проблем и може да подложи на риск живота на хора. Въвеждането на извънредно положение създава правни възможности да бъде мобилизиран целия медицински персонал, без властите да влизат в противоречие както със статута на болниците, така и с непосредствените задължения на медицинските специалисти. Новата ситуация създава правни възможности за заплащане на положения труд в рискови условия.

Въвеждането на извънредно положение дава възможност за решаване в спешен порядък на неотложни проблеми, продиктувани от конкретната ситуация, като снабдяване със защитни облекла. Дава се свободата за реакция извън действащите правила за обявяване на процедура, свързана с изтичането на задължителни по ЗОП срокове. По този модел е намерено решение на проблема с липсата на достатъчно на брой обдишващи апарати за инфекциозните отделения. Много предприятия реорганизират производствения процес и използват свободния си капацитет за производство на продукция, която може да подпомогне набавянето на необходимите материали и продукти.

Чрез въведеното с решение на Народното събрание извънредно положение в страната се създават условия с всички сили и средства, които не са достатъчно регламентирани, да се предприемат необходимите спешни и неотложни действия за забавяне разпространението на инфекцията. Специалните мерки няма да изолират страната ни от обсега на заразата, но по-бавното й разпространение ще намали натиска върху здравната система.