Био продукти и био мед да се предоставят по училищни схеми от 2021 г., предвижда проект

Мисия

14-03-2020, 06:52

Снимка:

pixabay

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фонд „Земеделие“ преведе 1, 54 млн. лв. по две училищни схеми

Това съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите

Биологично произведени продукти и био пчелен мед ще се предоставят по схемите „Училищен плод“  и „Училищно мляко“ от следващата учебна 2020/2021 година. Това предвижда Проект за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения -  ”Училищен плод” и „Училищно мляко“, която е качена за обществено обсъждане. По схемите ще се доставят биологични плодове, зеленчуци, млечни продукти и био пчелен мед в детските градини, училищата и центровете за специална образователна подкрепа.

Продуктите трябва да се съхраняват, почистват, измиват, опаковат и доставят от обекти, регистрирани по Закона за храните. Млечните продукти трябва да са произведени от сурово мляко и да отговарят на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. Пчелният мед, който ще се доставя в учебните заведения, трябва да отговаря на изискванията на Наредбата за изискванията към пчелния мед. Той  трябва да се доставя в индивидуални опаковки с ненарушена цялост.

Измененията в Наредбата целят и стимулиране на родното производство.  Най-малко 50% от доставяните плодове и зеленчуци задължително трябва да са произведени от български производители. Прецизират се разпоредбите, с които се гарантира качеството на продуктите чрез представяне на  сертификат за съответствие на качеството по отношение на плодовете и зеленчуците и чрез документ, доказващ, че млечните продукти са произведени по БДС.