Плевенчани продължават да купуват по цели торби с лекарства от аптеките

Безумието с изкупуването на лекарствата не трябва да продължава, категоричен е ген. Мутафчийски

Плевенчани продължават да купуват по цели торби с лекарства. И днес пред по-голямата част от аптеките в града се образуват дълги опашки, което е породено както от бавното /по обясними причини/ обслужване, така и заради пропусквателния режим за пазаруване - влизат по един-двама души, като това зависи от площта на съответното място за продажба на медикаменти.

"Безумието с изкупуването на лекарствата не трябва да продължава", заяви още вчера началникът на ВМА и на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. "В момента се изкупуват безумни количества лекарства от аптеките. Не мога да разбера защо хората се подвеждат? Защо изкупуват 10 опаковки „Цетебе“? Какво ще го правят това нещо? С витамин C се получава същото, като с тоалетната хартия. Имайте предвид, че след това лекарствата дори не могат да се изхвърлят в кофата за боклук, защото това е безотговорно. Те не могат да се унищожават по същия начин както обикновения боклук“, посочи още ген. Мутафчийски.

Той подчерта, че в такъв момент хората се поддават на рекламни трикове.

"Тук се облагодетелстват само търговците, ефект за хората няма“, посочи той. По думите му в момента се изкупуват тонове антибиотици, а те не лекуват вируси.