Актуална информация: Няма регистрирани нови случаи на коронавирус у нас

Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг във ВМА

Доказаните случаи на коронавирус у нас тази сутрин остават 81. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг във ВМА.

Днес ще бъде надмината бройката от 200 хил. заразени души в целия свят, над три хиляди души са заразените само за последното денонощие. В Гърция случаите са почти 400, в Румъния – 217. В Турция за последното денонощие са обявени нови 51 случая. Ген. Мутафчийски заяви, че до седмица Италия ще достигне броя на заразени, който е бил в Китай.

От Щаба коментираха и влиянието на вируса върху бременни жени, като стана ясно, че заради състоянето си, жените са по-податливи на подобни респираторни вируси. В научната литература не е доказано предаването на вируса на новородено. Заразяване може да стане по време на раждане, затова се препоръчва цезарово сечение, но при кърменето няма опасност да се предаде чрез кърма.

В Пловдивския университет имат желание за откриване на лаборатория за тестване на коронавирус, съобщи проф. Тодор Кантарджиев. За тази цел молекулярни биолози от университета ще преминат обучение в лабораторията в университета в Стара Загора, а Щабът ще помогне с всичко, което може, за да стартира бързо. Подобни желания за нови лаборатории има в Бургас и Плевен.

“Важното е всеки да разбере своята отговорност към обществото. Това, което аз забелязвам, е че хората са ограничили безцелните ходения по улиците, има мобилизация в обществото, което е изключително радващо”, каза ген. Муфатчийски.

По думите му България е взела изключително навременни мерки, още преди да бъде регистриран случай на заразен у нас. Ген. Мутафчийски обясни, че всеки, въпреки страха, трябва да знае, че има какво да направи, за да се предпази – изолация, лична хигиена, да бъде отговорен към възрастните хора. Нека сме солидарни, нека не сочим с пръст заразените хора, а да бъдем подкрепа за тях, призова ген. Муфатчийски.