КЗП: Към момента не е необходимо да отлагаме планирани летни почивки

Има сигнали за спекула с цените, посочи председателят на комисията

"Резервациите, които са си направили хората за почивка в Банско са спрени като изпълнение и се призовава за спокойствие у потребителите", каза в студиото на сутрешния блок на БНТ Димитър Маргаритов, председател на КЗП. "Ако сега тръгнем да си търсим парите, това ще доведе до фалити. В тази ситуация най-разумният ход е да се отложат нещата", допълни той.

Той посочи, че към момента не е необходимо да отлагаме планирани летни почивки. Извънредното положение е със срок 13 април и и по думите му има достатъчно време. Ако се стигне до ситуация, в която няма да се състоят планирани пътувания, правилното поведение е да се търси начин да бъдат отложени във времето. За това имат готовност туроператори, хотелиери и авиокомпании.

"Когато имате съмнение относто това дали планирани полети, които вие не искате да осъществите, са отменени или не са и нямате достатъчно надеждна връзка с авокомпанията се обръщайте и към въздухоплавателната администрация, за да се решат нещата легитимно", заяви Маргаритов.

"Има сигнали за спекула с цените. Хората усещат, че търговци се опитват да завишават цени. Към момента няма инструмент за санкционирани при вдигане на цените, освен ако тя не е нормативно регламентирана", подчерта председателят на КЗП.

При проверките, които се извършват, са попаднали на случай с аптека, която продава дезинфектанти без обявяване на цената. Има и случаи, в който се продават предпазни средства на много висока цена и не се издава касов бон.