Лекарите на първа линия получават допълнителни 1000 лв. в края на март

Това са също и лекарите от спешната помощ и РЗИ-тата

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова съобщи в "Още от деня" по БНТ, че се отпускат допълнителни средства в помощ на възрастните хора.

"Първият пакет, който успяхме да разработим в рамките на три дни, е от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Насочен е изцяло да решим проблемите на някои от най-важните ни дейности, свързани със здравеопазването и грижата за самотните възрастни хора. За момента работим със спестени средства от различни проекти и програми", обясни Русинова.

"Надявам се да получим подкрепа и на второ четене в промените на Закона за управление на европейски средства", каза още тя.

Русинова заяви, че още в края на март една част от персонала в болниците, които са на първа линия, ще получат допълнителни 1 000 лв. към възнагражденията си. Това са също и лекарите от спешната помощ и РЗИ-тата.

"За момента сме освободили ресурс, така че да насочим 20 млн. към Министерство на здравеопазването като първи транш. Работим и по пакет от мерки, свързан с подкрепа на общините. В рамките на следващите няколко дни ще отворим възможност с 20 млн. всички общини, които не изпълняват проекти по патронажната грижа – 109 общини, бързо да кандидатстват", каза още Русинова.