Ако карантината се спазва: След 3 седмици може да има добри новини за броя на заболелите

Математически модели вече ще подпомагат щаба с прогнози какво ще се случва с броя на заразените в близките дни и седмици

"Предприетите мерки от правителството работят и това се вижда от нашите изчисления и прогнози. Ако карантината се задържи и не бъде пробита, след около 3 седмици ще имаме хубави новини за броя на заболелите, а след около 2 месеца и половина, 3 месеца, ще можем да се поздравим, че сме се справили с тази криза“. Това обяви на пресконференция в Министерски съвет проф. Николай Витанов от БАН.

Математически модели вече ще подпомагат щаба с прогнози какво ще се случва с броя на заразените в близките дни и седмици, предаде tribune.bg.

"Казвам – ако карантината не се пробие. Ето защо карантината трябва да се спазва и, ако е необходимо, правителството би могло да вземе и допълнителни мерки, за да се поддържа това бавно нарастване на броя на заразените, за да можем да излезем с минимален брой заболели и минимални щети върху икономиката“, подчерта ученият от Българската академия на науките.

Друга добра новина е, че от днес в още две фабрики стартира производството на защитни костюми. Освен това още в рамките на деня ще бъдат осигурени маски за всички общопрактикуващи лекари – общо 8000 броя.

"Планирали сме да доставим безплатно за системата на РЗИ около 36 000 маски месечно. За Спешна помощ нуждите са 212 хил. броя на месец. Осигуряват се и ГКПП-тата и летищата с около 10 000 броя месечно. Това е планирано и ще бъде изпълнено", посочи главен комисар Николай Николов. 

Продължават и усилията за осигуряване на предпазни средства за общопрактикуващите лекари. "Това са тези 8000 бройки, които се получават от нашите складове“, допълни комисар Николов и изтъкна, че вчера от Митниците са освободени приблизително 240 000 маски за еднократна употреба. Те още днес ще бъдат разпределени на подпис между членовете на Щаба, за да може бързо да се предоставят на служителите по места. Освен това още 40 000 защитни костюми за многократна употреба също ще бъдат разпределени за Спешна помощ, Полиция, Пожарна и гранични служители.

Във връзка с разговора на премиера Бойко Борисов с китайския му колега Ли Къцян се очакват до дни още 20 000 маски за лекари с най-висока степен на защита, 50 000 хирургически маски, защитни облекла, реактиви, ръкавици и калцуни по 10 000 броя за всеки артикул.

"Голямата договорка между двамата премиери включва ежемесечно да има доставка на еднократни маски, ръкавици и калцуни по 4 млн. на месец“, изтъкна комисар Николов. Освен това с Китай са договорени и маски с висока степен на защита по 3.5 млн. броя на месец. Министерството на икономиката е поело задачата да организира ежемесечната доставка на тези стоки.

По повод завръщането на големи групи роми Щабът препоръча на МВР и местните РЗИ по-активна работа в тези ромски общности.

"Трябва сериозен подход към това какво е коронавирус, какво е карантина, как се предпазва човек, как се предава заболяването, и това е в ход. Затова моля да не звучи като дискриминация, но ще има по-висока активност в ромските квартали“, обясни началникът на ВМА Ген. Венцислав Мутафчийски.

"В България има почти равномерно разпределение на ромски общности, така че навсякъде има пълна мобилизация на местната власт и РЗИ. В ход са разяснителни кампании за карантината и наказателната отговорност, свързана с нея. Първият сигнал, който дойде в щаба, беше от ромска общност в Стара Загора още преди трети март“, разясни той.

Томислав Дончев допълни, че държавата първо осигурява медиците с маски и защитни облекла, а впоследствие ще се пуснат и на българския пазар.

"Без да съм стоковед, производствената цена на маската е 30-40 стотинки, а не 24 лв., както ми показа мой приятел. До следващата седмица ще има маски и по аптеките в страната“, обеща Дончев.