Днес изписват първите излекувани от коронавирус в Плевен

Ще им бъде даден 30-дневен болничен, по време на който ще трябва да спазват карантина.

За изминалото денонощие са отчетени общо 30 положителни проби в страната. Освен в Добрич, новият засегнат район е Шумен. Това стана ясно от думите на генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски по време на сутрешния брифинг.

Днес ще бъдат изписани първите трима пациенти, излекувани от COVID -19. Това са жена, настанена във ВМА, както и първите двама пациенти, които бяха хоспитализирани в областната болница в Плевен на 8 март. При всеки от тях вече са отчетени по две поредни отрицателни проби за коронавирус. Ще им бъде даден 30-дневен болничен, по време на който ще трябва да спазват карантина.

84 са заразените мъже, а заразените жени - 58.Средната възраст на болните у нас е 42 години. Най-младият заразен е на 4, а  най-възрастният е на 81 година. 3-ма са починалите. 2,1% е смъртността в България.

По-голямата част от пациентите са в домашни условия, тяхното състояние е от леко към средно. Тези в болници са от средно тежко, към тежко състояние. В София има двама пациенти със заплашваща дихателна недостатъчност, но все още не са интубирани.