Паралелно с това, за да се запази възможността за провеждане на бъдещо първенство по футбол и да се избегне фалит на футболни клубове предлагаме следното:

1. Да се прекрати първенството на efbet Лига и Втора професионална лига за сезон 2019-2020 и да се обяви моментното класиране за окончателно.

2. Да се прекрати турнира за купата на България и тази година да не се излъчва победител в този турнир.

3. За участници в турнирите на УЕФА да се определят първите 4 в класирането на efbet Лига към момента. (УЕФА дава свобода на местните федерации да администрират първенствата и турнирите си и не забранява при прекратяване на първенството и/или другите национални турнири в определен момент, местната федерация да излъчи участници в турнирите на УЕФА. Единственото абсолютно ограничение е, че определените клубове следва да са лицензирани за турнирите на УЕФА от страна на БФС).

4. Да бъде определен за отпадащ във Втора професионална лига, последният в класирането на efbet Лига към момента.

5. За сезон 2020-2021-ако се провежда такъв, да се увеличи съставът на Първа професионална лига на 16 отбора и съответно в нея да се класират първите три отбора от Втора професионална лига към момента на прекратяване на първенствата. Допълнителните детайли по формата на първенството на efbet Лига и Втора лига (начин на провеждане, изпадащи и класиращи се) следва да се уточни допълнително преди началото на сезон 2020-2021.

Клубове от efbet Лига: ПФК АРДА-КЪРДЖАЛИ, ПФК ЛУДОГОРЕЦ-РАЗГРАД,ПФК ЛОКОМОТИВ-ПЛОВДИВ,ПФК ЧЕРНО МОРЕ-ВАРНА, ПФК БОТЕВ-ПЛОВДИВ, СФК ЕТЪР-ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ФК ЦАРСКО СЕЛО, ПОФК БОТЕВ-ВРАЦА, ФК ДУНАВ-РУСЕ, ФК ВИТОША-БИСТРИЦА

(ПФК ЦСКА-СОФИЯ, ПФК ЛЕВСКИ И ПФК СЛАВИЯ СОФИЯ не са отговорили, а ПФК БЕРОЕ-СТАРА ЗАГОРА е против предложението.)

Клубове от ВПЛ също са съгласни с предложението.

Дата: 20.03.2020 година."

Както вече писахме, БФС организира работна среща по повод извънредната ситуация. Тя ще се проведе в понеделник в Национална футболна база "Бояна".

Какво ще се случи със Спартак и Втора лига, ако предложението на клубовете се приеме на заседанието на футболната централа? При положение, че само столичните грандове и Берое не са го подкрепили, шансовете това да се случи са огромни.

В такъв случай се очаква от догодина в елита да влязат ЦСКА 1948 (София), Септември (София) и Монтана. Ще изпадне само Спартак (Плевен), след като Поморие спря участието си през пролетта, а Верея (Стара Загора) не получи лиценз за първенството и бе пратен в окръжната група. Новите тимове Във Втора лига пък ще бъдат Миньор (Перник), Созопол, Янтра (Габрово) и Добруджа (Добрич).