Плевенската болница е получила дарение от Българската банка за развитие

Средствата ще се използват за респиратори и тестове

Броят на заразените с коронавирус у нас вече са 220, съобщи началникът на националния щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Има два нови случая в Пловдив - жена на 69 и мъж на 35 години. На ден у нас се правят по около 300-350 теста, отбеляза той.

Като следващи мерки срещу разпространението на коронавируса у нас се предвижда претрансформиране на цели болници, както и използването на резервни помещения за гледане на болни.

С 492 000 лв. "Българска банка за развитие" АД е подпомогнала болниците в Плевен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе, които ще се използват за респиратори и тестове.

Коронавирусът засяга долните отделения на дихателната система, прави двойна бронхопневмония и действа на дихателната мускулатура, а възрастният болен, когато изпадне в дихателна недостатъчност, трябва да бъде поставен на командно дишане. Когато се подобрява и му махнем тръбата за дишане, се оказва, че той не може сам да диша. Това е проблемът на коронавируса, пояснява д-р Тодор Кантарджиев.

Принципът на изписване на пациенти остава същият - две отрицателни проби в рамките на 24 часа, уточни Мутафчийски.

Тревожни са тенденциите в Европа, като Италия все повече доближава до нивата на заразяване, достигнати в Китай. Заразените в Италия надминаха 69 хил., като жертвите са над 6800.

Сериозна е ситуацията и в Испания (42 хил.), Германия (близо 33 хил.) и Франция (22 хил.). Това е само броят на доказаните случаи. Никоя страна не изследва всички възможни заразени.