Отменят задължителното носене на предпазни маски

1 млн. предпазни маски ще бъдат раздадени на социално слаби и на тези, които нямат възможност да си закупят сами маски

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че отменя заповедта си за задължително носене на предпазна маска на обществени места. 

"Тъй като обаче няма пълно обществено съгласие в нашето общество, искам да ви уведомя, че току-що подписах заповед, с която отменям точка 9 от моята заповед до постигане на консенсус в нашето общество.", съобщи здравният министър на брифинг в МС. 

Стана ясно още, че България ще закупи 1 млн. предпазни маски, които ще бъдат раздадени на социално слабите хора и на тези, които нямат възможност да си закупят сами маски. Раздаването ще стане чрез Министерството на труда и социалната политика, неговите регионални служби.

Относно това кой трябва да носи защитна маска - болният или всеки, Ананиев заяви: "Дебатът е, че тези маски трябва да се носят от болни хора, за да не пренасят заболяването. Но ние не знаем кои са болни, между нас се движат хиляди хора, които може би са носители, но не са изследвани. Заради това решихме, че е хубаво всички да носят маски, защото не се знае от къде ще дойде заразата. Ще се обърна към хората с нашата гореща препоръка да използват маските ежедневно, след като напуснат своя дом и в съответствие със Закона за здравето, в който е казано конкретно кои са местата за обществено ползване", каза Ананиев.

До една седмица се очакват 2 млн. маски от Китай - обикновени и с повишена защита. При раздаването на маските приоритет ще са тези на първа линия, следват служителите на РЗИ, МВР, Спешната помощ.

Той призова тези, които нямат възможност да слагат маски, да спазват препоръките за социална дистанция и да не се събират на групи.

Здравният министър заяви, че всички мерки, които се предприемат от Щаба и правителството са насочени към защита на здравето на българските граждани и ограничаване на разпространението на коронавируса на територията на България.