До 15 май се удължава срокът за отчитане на документи за зимните пръскания

Управителният съвет на ДФ „Земеделие” взе решение за удължаване сроковете по І етап от схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”.

 До 15 май 2020 г. се удължава срокът за отчитане и представяне на документи за продуктите за растителна защита, за контрол на вредители при трайни овощни насаждения, ягоди, малини и маслодайна роза, през зимния сезон, които се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на пъпките. А до 30 юни 2020 г. ще бъдат изплатени средствата. Припомняме, че в утвърдените на 28 януари 2020 г. указания за прилагане на схемата, сроковете по помощта за І етап бяха определени, както следва: срок за подаване на заявления: от 10 февруари до 6 март 2020 г.; срок за отчитане: до 10 април 2020 г.; срок за изплащане на средствата: до 22 май 2020 г.

Удължаването на сроковете се налага с цел ограничаване опасността от разпространение на пандемията от COVID-19. Мярката следва да гарантира непрекъснат процес за обслужване на бенефициерите и намаляване на потока от земеделски стопани в областните дирекции на БАБХ и ДФ “Земеделие“. Разсроченият прием ще даде шанс по-голяма част от розопроизводителите да се включат в схемата за подпомагане. За тях бяха одобрени нови растително-защитни продукти, които вече са включени в Националната програма за контрол на вредителите при трайните насаждения.

   Броят на подадените заявления за първия етап от помощта по схемата за зимните пръскания за 2020 г. e 3 836 за общо 23 557.29 ха. В това число влизат и 340 подадени заявления от производители на маслодайна роза, за площи в размер на 1 983,4 ха.

    Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс от 6 млн. лв. по схемата за зимните пръскания за 2020 г. Финансовата подкрепа е в размер до 270 лева на хектар с ДДС. Важно е да се знае, че се подпомагат направените разходи за продукти за растителна защита, които са извършени след подаване на писмено заявление до ДФЗ, преди дейността по съответния етап от борбата с вредителите да е започнала.

    Средствата се изплащат само за продукти за растителна защита, закупени от лица, които са търговци по смисъла на Търговският закон и притежават удостоверение за търговия с продукти за растителна защита, на основание чл.91, ал.1 от Закона за защита на растенията и са вписани в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита, на основание чл.6, ал.1 от Закона за защита на растенията. Продуктите за ускоряване процесите на гниене на листата, могат да са закупени и от лица, които са търговци по смисъла на Търговският закон.

    Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения (семкови и костилкови овощни видове, ягоди, малини и маслодайна роза).