Хуманитарна помощ от Китай получиха МУ-Плевен и УМБАЛ "Света Марина"

Китай изпрати 10 000 медицински маски на МУ-Плевен и УМБАЛ "Свeта Марина" - Плевен

Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) и УМБАЛ "Света Марина" – Плевен получиха на 31.03.2020 г. хуманитарна помощ от китайските си партньори в борбата срещу новия коронавирус. Ръководството на партньорската Втора Асоциирана Болница към Медицински университет (Second Affiliated Hospital of Chongqing Medical University) в Чонгкинг, Китай изпрати 10 000 медицински маски на МУ-Плевен и УМБАЛ "Свeта Марина" - Плевен.

Посланието, което китайските партньори изпращат на българските си колеги и приятели, преведено от китайски на български език, гласи: „Приятелството, като сянката на слънцето, се появява в слънчев ден“, което е стара китайска мъдрост.

В началото на м. февруари 2020 г. в пика на епидемията от коронавирус в Китай, по молба на Ръководството на партньорската Втора Асоциирана Болница към Медицински университет (Second Affiliated Hospital of Chongqing Medical University) в Чонгкинг МУ-Плевен проведе бърза благотворителна акция за набиране на средства за закупуване на медицински маски, от които болничните заведения в Китай се нуждаеха най-спешно в борбата със заразата. Изпратени бяха 11 000 медицински маски от страна на висшето училище в Плевен до партньорската болница в Чонгкинг, Китай в знак на подкрепа за овладяване на епидемията.

Партньорите от Китай са запечатали началото на доставката на медицинските маски за България, която продължи близо 14 дни.