Агенцията за закрила на детето започва онлайн проверки

Обновени са мерките за контрол за спазване на правата на детето

Държавната агенция за закрила на детето обнови мерките за контрол за спазване на правата на детето и стартира извършването на дистанционни онлайн проверки. Това засяга проверките във всички училища, детски градини и ясли, центрове за подкрепа за личностно развитие, лечебни заведения, дирекции „Социално подпомагане“ и всички доставчици на социални услуги за деца. Новият начин на проверяване ще се извършва чрез обмен на документи в системата за сигурно електронно връчване, както и с предаването на материали чрез криптирани файлове.

„Всички заедно трябва да работим за съхраняването на детските права, независимо, в каква ситуация се намираме. Съвременният технологичен свят ни предоставя различни начини за бърза и надеждна комуникация, които може да използваме и за да повишим ефективността на нашите проверки.“ – категорично подчерта председателят на ДАЗД, д-р Елеонора Лилова.

От страна на Агенцията са създадени и условия за провеждане на беседи чрез видеоконферентна връзка в зависимост от възможностите на проверяваните. На база на резултатите от дистанционните онлайн проверки ще може да се издават предписания, в случаите на установено нарушение, с посочен срок за изпълнение, както и методически указания и/или препоръки. С резюмета от тях ще бъдат уведомявани и други компетентни органи.

Този начин на работа от страна на ДАЗД се налага по препоръките на Националния оперативен щаб срещу разпространението и опасността от COVID-19. Той ще се използва и в бъдеще в ситуация на извънредно положение или случай на спешност.

Първата дистанционна онлайн проверка на инспекторите от ДАЗД се прави в дирекция „Социално подпомагане“ по разпореждане на Окръжната прокуратура по повод случай на извеждане на дете и настаняването му в приемно семейство.