Изплащат обещаните 1000 лв. на медиците на първа линия

Парите ще бъдат преведени на 1700 души в 34 лечебни заведения

Изплащат допълнителните възнаграждения на всички медицински и немедицински кадри на първа линия в борбата с COVID-19. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Те ще получат чисто по 1000 лв. Държавата ще преведи 1537 лв. , защото ще поеме всички осигуровки и данъци.  

"Парите ще бъдат преведени на 1700 души в 34 лечебни заведения. Това представлява 2, 6 млн. за лекарите и 3,4 млн. лв. за работещите в РЗИ, спешните центрове и Националният център по заразни болести“, обяви здравният министър.

Средствата се разпределят според изработени критерии. Така в болница, където има до 5 болни, допълнително възнаграждение ще получат 40 души. Когато в болницата има до 10 случая, допълнително заплащане ще получат 70 души. При над 10 случая – 100 души ще получат допълнителни средства.

За момента са отделени 6 млн. лв. за допълнителното възнаграждение. Ананиев посочи, че очаква този ресурс да нарасне през април, защото има нови области с коронавирус.

„Днес ще предложа на МС да приеме проект на решение, с което да одобри договор между МЗ и Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лекарствения продукт хидроксихлорохин, както и азитромизин на таблетки. Това са лекарства, които дават много добър ефект при лечението на вируса“, съобщи още Ананиев