PCR лабораторията в Плевен няма да обработва частни проби

Дейността й е изцяло в услуга на лечебните заведения, РЗИ и щаба

Лабораторията в Плевен за PCR изследване на COVID – 19 инфектирани стартира работа. Вчера успешно са преминали първите пробни тестове. За това информира днес областния оперативен щаб ректорът на МУ – Плевен проф. Славчо Томов.

Началникът на лабораторията проф. д-р Мария Средкова съобщи, че при максимално натоварване на двата екипа и при мануална екстракция на РНК капацитетът на лабораторията ще бъде 90 проби дневно. При включване на робота в работата количеството на обработваните проби ще нарасне до 140-150 на ден. Уточнен е графикът на подаване на проби, така че да се постигне оптимална ефективност на процеса. Резултатите ще стават готови до 24 часа след подаването на пробите в лабораторията.

При установени положителни тестове, втората проба ще бъде правена в Националната референтна лаборатория.

"Ще бъдем в пряка колаборация с Националния щаб. Всички проби, преминали през лабораторията ще бъдат подавани към националния оперативен щаб.”, каза проф. Томов. Той изрично подчерта, че PCR лабораторията в Плевен няма да обработва частни проби.

Дейността й е изцяло в услуга на лечебните заведения, РЗИ и щаба. Пробонабиране не се извършва в лабораторията. Там постъпват само вече взети проби по надлежния ред и от съответните компетентни органи.