Търговските вериги предлагат фермерски пазари на паркингите си за български производители

Около това предложение се обединиха Сдружението за модерна търговия и представителите на търговските вериги

Търговските вериги предлагат да обособят фермерски пазари с български производители на паркингите си, съобщиха от земеделското министерство. Около това предложение се обединиха Сдружението за модерна търговия и представителите на търговските вериги.

Това е станало по време на видеоконферентен разговор със земеделския министър Десислава Танева, иницииран от Сдружението за модерна търговия.  

Частните оператори могат да поемат този краткосрочен ангажимент във всеки обект, където имат паркинг, като предоставят площ от него, на която родни производители да предлагат продукцията си. Срокът за осъществяване на тези пазари да бъде обвързан с извънредното положение в страната.

,,Няма да отстъпим от искането си в търговските вериги да присъства българско местно производство. Действията на Министерството са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители и запазване на поминъка им“, заяви министър Танева.

Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат. Десислава Танева коментира, че предложението на търговските вериги ще бъде включено в предложенията на МЗХГ и изпратено до браншовите организации в сектор „Земеделие“ за становище. По него ще бъде даден срок до петък, когато окончателно ще се оформи проектното предложение за подкрепа на местно производство.

 По искане на Сдружението за модерна търговия още днес бе създадена работна група между МЗХГ и търговските вериги. Нейн председател е директорът на дирекция „Политики по агрохранителната верига“.