Кантарджиев: Мерки веднага трябва да се вземат за гърлото и носа, преди да се появила кашлицата - pleven.utre.bg

Кантарджиев: Мерки веднага трябва да се вземат за гърлото и носа, преди да се появила кашлицата

09 април 2020, 10:00 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

"Сутрин, ако се събуди някой с гърлобол, трябва веднага да се направи нещо", категоричен е професорът

„Сутрин, ако се събуди някой с гърлобол, трябва веднага да се направи нещо. Може от традиционната ни медицина, което са ни учили бабите - рецептите за гърлото и ще има ефект. Да не се чака. За разлика от грипа, който покосява за 2 часа, тази инфекция се развива за няколко дни“, обясни проф. Тодор Кантарджиев. По негово мнение - болките в гърлото и хремата трябва да бъдат директно атакувани с лечение, още преди инфекцията да слезе към белите дробове, което може да стане за 4-5 дни. Ако се вземат мерки навреме, смята той, може дори да се избегне стигането на инфекцията до дихателната система.

„Мерки веднага трябва да се вземат за гърлото и носа, преди да се появила кашлицата“, категоричен беше Кантарджиев.

От началото на епидемията в Китай сме казвали, че всяка вирусна инфекция, предавана по въздушно-капков път, преминава през стотици хиляди хора. Така вирусът претърпява развитие, което го адаптира към човешкия вид. Това е вирус, идващ от животно и се адаптира към човека, благодарение на това вирусът придобива свойства като по-лесно да се предава от човек на човек, каза още той.

Известни са някои мутации на циркулиращия сега в света вирус, който започна като форма S, тя има три генетични разнородности, той мутира и стана във форма L. Това значи, че е станал по-вирулентен и по-опасен, и това може да е причината голямата заболеваемост в Италия, впоследствие и в Испания, добави Кантарджиев.

Според ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния щаб, до разрастването на заразата в тези страни, се е стигнало заради пренебрегването и забавянето на мерките за ограничаването на коронавируса. „Виждате какво стана в Швеция с либералния модел и как излезе премиерът им да се извини, че ще има хиляди смрътни случаи, като призна, че са сбъркали“, допълни той. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета