КНСБ: Работници сигнализират за неплащане на заплати и осигуровки

Над 100 сигнала получени на мобилното приложение VOX, отворено е и за въпроси, свързани с кризата

108 сигнала са получени до момента на мобилното приложение VOX КНСБ. То има над 100 хиляди сваляния от магазините App Store и Google Play. В настоящата сложна ситуация на пазара на труда дава възможност на работниците да подадат сигнал при нарушение от страна на работодателя, както и да зададат въпрос, свързан с трудовите и осигурителните им права, съобщават от КНСБ.

Получените сигнали се препращат към компетентните институции. До момента това е направено с 62 конкретни казуса. 46 сигнала са подадени за проверка към Главна инспекция по труда, 9 към Национална агенция за приходите и 7 към Комисия за защита на потребителите. Обработени и приключени са 67 сигнала. При 17 институциите са открили нарушение и са предприели необходимите мерки. На 30 сигнала се очаква отговор. На поставените въпроси пък е получен отговор от експертите на КНСБ.

От подадените сигнали 102 са негативни, а 6 са за положителни практики в търговията, здравната и училищната система. Негативни сигнали има от 21 области, като най-много са от София - 31, Бургас -12 сигнала, Варна и Стара Загора с с по 9, Шумен – 6 сигнала, Видин, Плевен и Кюстендил с по 4. Останалите области са с между 1 и 2 сигнала.

Най-много негативни практики са посочени в областта на търговията и услугите - 64 сигнала. За туризма, хотелиерството и транспорта са получени общо 20 сигнала. За образователната и здравната система има постъпили по 4 сигнала, за читалищно и библиотечно дело - 2. Също толкова има и за държавната администрация. От сектор промишленост има 3 сигнала. 

Лидер в негативните практики е категорията „Неплащане на заплати и осигуровки", където са постъпили 26 сигнала, следвана от „Извънреден труд, извън законовите рамки" – 15 броя,  а за "Заплата в плик" има 14 сигнала. За липса на касова бележка са подадени 9 сигнала, 8 човека са алармирали за работа без договор. Също 9 са случаите в категорията „Насилие и тормоз на работното място". От лошо обслужване са се оплакали 7 потребителя. 

В категорията с най-много сигнали - „Неплащане на заплати и осигуровки", случаите са основно от Бургас, Варна, Шумен, Видин, Кюстендил. В столицата са само 5. Подобна е ситуацията и с казусите, свързани с насилие или тормоз на работното място. За извънреден труд оплакванията са също основно от областните градове извън София. Столицата е лидер при сигналите за заплата в плик.

Приложението на КНСБ VOX стартира през юни 2019 г. като част от кампанията „Сивото убива“.