Осъдиха жена от Кнежа за неспазване на наложената й карантина

Споразумението има последиците на влязла в сила присъда

След одобрено от Районен съд - Кнежа споразумение между Районна прокуратура гр. Плевен - Териториално отделение гр. Кнежа и защитника на обвиняемата С.В., последната бе осъдена за неспазване на наложената ѝ карантина. Това е първото санкционирано лице в  района на Апелативна прокуратура – В. Търново, която към 15.04.2020 г. упражнява специален надзор над   146 досъдебни производства за нарушаване на извънредните мерки. 50 от делата са на Районна прокуратура – Плевен.

С.В. се призна за виновна и е осъдена, за това, че на 18.03.2020 г. в гр. Кнежа е нарушила мерки издадени против разпространението на заразна болест по хората. Тя се е завърнала от чужбина на 15.03.2020 г., като на ГКПП Аерогара София е  попълнила формуляр за събиране на данни на пристигащи пътници от зони с разпространение на COVID-19, въз основа на който било издадено предписание от Регионалната здравна инспекция за 14 дневна карантина, с което е била задължена да не напуска посочения от нея адрес. Въпреки това на 18.03.2020г., С.В. нарушила мерките, издадени против разпространението на COVID-19, като напуснала адреса си и отпътувала до друг град. Престъплението е било извършено по време на извънредно положение в страната, свързано със смъртни случаи, обявено с решение на  Народното събрание от 13.03.2020г. и въведените противоепидемични мерки със Заповед №РД - 01-130 от 17.03.2020г. на Министъра на здравеопазването на Република България /престъпление по чл. 355, ал.2, вр. ал.1 от НК/.

За извършеното престъпление на С.В. е наложено наказание пробация за срок от седем месеца, при следните мерки – задължителна регистрация по настоящ адрес и периодични срещи с пробационен служител.

Споразумението има последиците на влязла в сила присъда.