Танева: Местните регионални производители ще получат достъп до търговските вериги

Мисия

15-04-2020, 17:11

Снимка:

МЗХГ

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Качествената българска продукция ще продължи да бъде на рафтовете в магазините им

Постигнахме обединение за регионалните къси вериги за доставка на свежа продукция от местни производители в търговските обекти. Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, след среща с премиера Бойко Борисов и представители на "Метро", "Лидъл" и Сдружението за модерна търговия. Поводът бе приетото Постановление, с което търговските вериги се задължават да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им.

Десислава Танева съобщи, че Постановлението се отнася за всички собственици, които имат повече 10 обекта за търговия с храни. Министърът на земеделието подчерта, че приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите.

Земеделският министър благодари на всички оператори, които ще бъдат достатъчно експедитивни и ще предприемат мерките бързо. „Настоящата пандемия ни принуждава да вземем бързи ликвидни мерки, с цел минимизиране на щетите и загубите от свитите пазари, като цяло в Европа и света”, заяви още министър Танева. По думите й, целта е да се минимизира изхвърлянето на продукция и фермерите в най-уязвимите сектори да оцелеят.

Десислава Танева изтъкна, че мерките, които държавата предприе през последните седмици, са в няколко направления, но безспорно основната е, достъпът до българския потребител. „Изборът е само негов какво ще потребява и консумира”, подчерта министърът. „Мерките са насочени към всички възможни канали за достъп на тяхната продукция - магазините за храни. Именно поради тази причина изготвихме и приехме Постановлението за търговските вериги. Другата мярка, която предприехме, е отпускане на държавна помощ в размер на 5 млн. лв. за стимулиране на малките хранителни магазини за изкупуване и заплащане на българските оранжерийни домати, крастивици и пипер, които вече се реколтират“, посочи още министърът на земеделието.

Десислава Танева припомни и предоставената възможност на над 200 бенефициента в Сектор „Растениевъдство“, авансово да им бъде платена субсидията по държавната помощ за инвестиция. „Целта е да бъде максимално бързо завършена инвестицията им, така че да отговорят на изискванията на търговските оператори. МЗХГ ще съдейства логистично на всички дребни производители, за да стигнат до търговските вериги“, посочи тя.

„Предоставихме чрез ДФЗ на сектор „Плодове и зеленчуци“ да получат авансово 75 % от обвързаната си подкрепа под формата на кредит с ниска лихва 2 %. Целта е да продължат производството си“, каза още министър Танева. В последните години, именно благодарение на обвързаната подкрепа, в някои от тези сектори се отчита сериозен ръст. Министърът на земеделието даде за пример черешите, при които се отчита ръст на износа с над 30 %. Правим всичко възможно да преодолеем настоящите последствия от пандемията, които се случват не само у нас, а в Европа и света, допълни още тя. 

От своя страна представителите на търговските вериги заявиха, че качествената българска продукция ще продължи да бъде на рафтовете в магазините им. Те допълниха, че изборът е на българския потребител и затова апелират да се избере българското, защото това е мъдрото решение. Представителите на веригите подчертаха, че е важно за тях сега да са от полза на хората, защото продукцията е по полето и трябва да се намери най-бърз път до магазините. Представителят на МЕТРО заяви, че Постановлението напълно съвпада със стратегията им за търговия с местни български продукти. Управителят на Лидъл България посочи, че всички вериги са се обединили около работещи мерки и има разбиране от тяхна страна да бъде подпомогнат българският производител.