За вандалски действия в центъра на Плевен е задържан 36-годишен

Полицията издирва и неговия съучастник

За вандалски действия в центъра на Плевен е задържан 36-годишен. Полицията издирва и неговия съучастник.

На 16 април около 07.20 часа във Второ РУ е подаден сигнал за кражба на една от малките пластики на жабка от скулптурната композиция край фонтаните на каскадата на площад "Свобода". Бронзовите фигурки на три жабки са емблематични за град Плевен. Декоративните жабки са разположени на средното от групата три водни огледала. След сигнала на местопрестъплението незабавно са изпратени полицейски служители. При огледа е установено, че освен малката жабка липсват и други вещи – няколко фенера от каскадата.

При проведени незабавни оперативни действия от служители на Второ РУ - Плевен е осуетен опитът на един от извършителите на продаде отрязаната пластика. Установен и задържан е 36-годишен плевенчанин непосредствено преди продаването на инкриминираните вещи в пункт за изкупуване на черни и цветни метали. При обиск в него са открити "жабката" и три броя лед фенери, откраднати от каскадата. 36-годишният е направил пълни самопризнания относно кражбата. Той е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР.

Изяснено е, че престъплението е извършено в съучастие с 37-годишен, също плевенчанин, който към момента се укрива. Уведомен е дежурен прокурор в РП - Плевен. Продължава работа разследващ полицай.