Предлагат проф. Пламен Джуров за званието "Почетен гражданин на Община Плевен"

Решението бе прието на заседание на комисията от всичките 18 общински съветници в състава й

Комисията по Наредба №11 на Общински съвет - Плевен, за удостояване със звание „Почетен гражданин на Община Плевен“ единодушно подкрепи предложението за удостояване със званието на изявения български диригент, композитор, педагог и общественик проф. Пламен Джуров. Решението бе прието на заседание на комисията от всичките 18 общински съветници в състава й.

„Съгласно Наредба №11 за символиката, знаците, официалните празници и отличията на Община Плевен, ще внеса писменото предложение за проф. Джуров в Общинския съвет още следващата седмица, за априлската ни сесия. За приемане на решението са нужни гласовете на две трети от общия брой на общинските съветници“, информира относно предстоящата процедура председателят на местния парламент Мартин Митев, който е и председател на комисията.

„Предложението за удостояване на проф. Пламен Джуров със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ е внесено в деловодството на Общинския съвет от Управителния съвет на Земляческото културно-просветно дружество „Плевен“. Всички познаваме таланта на проф. Джуров и едва ли има някой, който би оспорил заслугите му. Дори смятам, че малко сме позакъснели с това наше решение“, каза при представяне на предложението пред комисията Мартин Митев и посочи, че от 2012 г. проф. Джуров е почетен гражданин на София. Талантът и успехите на проф. Джуров изтъкнаха и председателите на ПК по "Култура, вероизповедания и международна дейност" Петя Василева и на ПК по "Здравеопазване и социална политика" доц. д-р Евгения Бързашка.

Съгласно чл.39, ал.1 на общинската Наредба №11 писменото предложение за удостояване със званието се адресира до председателя на Общинския съвет и се разглежда от комисия в състав: председател на Общински съвет - Плевен, председателите на 10-те постоянни комисии в Общинския съвет и членовете на Постоянната комисия по „Култура, вероизповедания и международна дейност”. Комисията се председателства от председателя на Общинския съвет, който след решение на комисията внася и писменото предложение за удостояване със званието на заседание на Общинския съвет. Званието се връчва на тържествено заседание на ОбС за 15 май - Празника на Плевен.

Проф. Пламен Джуров е роден в Плевен. Завършил е средното си образование в музикалното училище в родния си град, след което и Музикалната академия в София с три специалности - пиано при проф. Мара Балсамова, дирижиране при проф. Константин Илиев и композиция при проф. Марин Големинов. През 1976 г. започва работа като диригент на Плевенска филхармония, където работи в продължение на шест години. Името му е свързано с множество концерти по целия свят, като освен диригент той е и автор на музикални творби. Една от тях е "Тост... за Плевен" - подарък, който проф. Джуров поднесе на родния си град от сцената на зала „Емил Димитров“ в читалище „Съгласие -1869“, заедно с Плевенска филхармония, за 70-годишния си юбилей в края на миналата година.