Напрежение в Буковлък, искат оставката на Росен Русанов

Кметът се опитва да разясни на местните колко сериозна е ситуацията

Десетки жители излязоха на протест в Буковлък. Причината - разногласията между институциите и възможността селото да бъде поставено под 14-дневна карантина, след като 4 жени бяха установени с коронавирус.

Както вече писахме, oбластният управител Мирослав Петров, който ръководи местния щаб за борба с разпространение на COVID-19, заяви, че усилията на специалистите от РЗИ-Плевен през днешния ден са насочени именно в Буковлък, където до края на деня ще бъдат взети между 80 и 100 проби. Резултатите от тези проби ще бъдат определящи за решението им дали да поставят населеното място под карантина. Решението обаче зависи изцяло от местните власти, след като от Националния оперативен щаб обявиха тази мярка за ненужна към момента.

Кметът Росен Русанов влезе в остра дискусия с жителите на селото малко преди обяд. Той се опита да разясни на жителите колко сериозна е ситуацията, но опитите му да потуши напрежението бяха посрещнати с викове "Оставка". Местните се оплакват, че са останали без работа, а една 14-дневна карантина на цялото населено място ще направи ситуацията им още по-тежка.

Причина за недоволството на хората от Буковлък стана и недопускането на част от тях през пропускателните пунктове на Плевен, за да отидат на работа. Работодателите им пък са ги върнали с аргумента, че селото трябва да бъде под карантина или че са опасни за другите служители.