Проф. Кантарджиев: Ще достигнем пика в следващите дни

"Мерките, които взехме не са крути, но бяха взети навреме", заяви професорът

"В момента се изкачваме и ще достигнем пика в следващите няколко дни. Нашата страна до този момент стои много добре и причините са няколко", каза в ефира на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, Национален оперативен щаб. Той посочи, че малкото случаи на коронавирус у нас се дължат на "политическото решение" за взимане на мерките, както и на ежедневните срещи на Националния оперативен шаб в МС.

"Виждаме какво се прави в съседните страни и мога да ви кажа, че мерките, които взехме, не бяха крути. Нямаме полицейски час, няма забрана за излизане от къщите, но мерките бяха взети навреме. Успяхме да направим така, че да забавим нещата, за да се подготви системата. Системата е десетки, стотици пъти по-готова, отколкото в началото. Броят на леглата за инфектирани се увеличи десетократно, броят на леглата в реанимации също се увеличи два пъти. Мисля, че каквото можахме направихме и Господ да помага", коментира проф. Кантарджиев.

По думите му ако има увеличение на случаите на коронавирус у нас, то ще е защото хората са предприели пътувания към провинцията по време на празниците и е имало големи събирания.