Ген. Мутафчийски: В момента България се катери към следващия си пик

Началникът на Щаба коментира вариантите за отваряне на училищата

"Щабът има задача да поднася обективна информация на премиера, не мога да коментирам дали извънредното положение трябва да се вдигне", коментира началникът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг за ситуацията с коронавируса.

"Следвайки математическите модели, България преживя един пик, който беше в началото на април, след което имаше снижаване и в момента се катерим. Факт е, че достигнахме стойности, които досега не бяхме", посочи началникът на Щаба.

"В света няма еднозначно мнение кое е по-добрият вариант за училищата – има две стратегии: едната е за пускане на по-малките ученици и детските градини, като целта е родителите да се върнат на работа и да заработи производството. Всяка такава мярка може да доведе до много заразени, обаче. Вторият модел е пускане на по-големите ученици, защото им предстоят по-важни изпити, но и при тях може да се разчита на по-осъзнато поведение по време на епидемия – да носят маски, да спазват дистанция и да ползват дезинфектанти. И за двете категории се препоръчва снижаване на броя на децата и двусменен режим. Всичко това ще доведе до повече заразени, затова всички държави в света насочват повече ресурси към болниците и медиците – по цял свят започват да превръщат спортни зали в полеви болници – въпросът е можем ли да поемем този риск", попита генерал Мутафчийски.