Експерти и биолози обследваха местности край Белене за ларви на комари

Към настоящия момент не бяха констатирани ларви на комари

Кметът на община Белене Милен Дулев заедно с експерти и биолози обследваха местности в Белене за наличие на ларви от комари, съобщиха от местната управа.

Министерство на здравеопазването е подписало договор за дезинсекционни мероприятия и ларвицидно третиране срещу комари на 767 биотопа с обща площ 332 421, 21 дка, намиращи се в областите Плевен, Видин, Враца, Монтана, Добрич, Силистра, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Благоевград, София-град, София-област и Кюстендил. На територията на страната за първи път се провежда подобно мащабно и по този метод третиране срещу комарите. Средствата са осигурени с решение на Министерския съвет за сметка на държавния бюджет и са в размер на до 1,5 млн. лв.

В тази връзка на територията на община Белене се извършиха теренни проучвания за наличие на ларви в застояли и заблатени терени.

В предмета на договора от РЗИ-Плевен са посочили следните места за обследване от община Белене: о-в „Магареца”, о-в „Персин” и територии, намиращи се северно от гр. Белене.

Кметът на община Белене заедно с експерти и биолози от фирмата изпълнител посетиха част от горепосочените територии в община Белене. Към настоящия момент не бяха констатирани ларви на комари.

Предстои следващо обследване и старт на дезинфекционно ларвицидно третиране на комарните биотопи, за което ще бъдете уведомени допълнително .