Плевен може да остане без тестове за коронавирус

Oколо 40% от изследваните в предприятието "Мизия" са дали позитивна проба

След като шивашки цех от предприятието "Мизия 96" се оказа новото огнище на коронавирус у нас, екипите за лабаротарни тестове в Плевен усещат остър недостиг на PCR тестове.

"Да, лабораторията през последните няколко дни изпитва затруднения откъм тестове, тъй като, знаете, клиничната стуация в града се измени. Беше едно регистрирано сериозно огнище, което трябваше да обхванем максимално. Успяхме да обхванем максимален брой случаи там.  Между 35-40 процента от изследваните се оказаха позитивни. Към момента сме се насочили към таргетни групи от останалите цехове", каза проф. Славчо Томов в ефира на Нова телевизия.

"Не можем да работим на пълен капацитет, защото ако продължим със същите темпове ще изчерпаме до края на седмицата наличните тестове. Става дума за 100 проби на ден, а с извънредна работа нощем може да стигнем и до 120 проби на денонощие. Бяхме събрали известна сума от дарения, но тя се изчерпа бързо. Търсенето е много голямо. Не само в България, но и на европейския и световния пазар. Уверяват ни, че ще бъдем приоритетни предвид ситуацията, но изпитваме затруднения и имаме нужда от подкрепа", допълни той.

Стана ясно, че почти на 100% са обхванати контактните лица на работещите в шивашката фирма, а в момента се изследват таргетни групи с работници от другите цехове.