УМБАЛ - Плевен получи дарение от 200 шлема за борбата с коронавируса

Веселин Плачков и Мариана Попова връчиха дарението от името на Авиационно-космически форум (АКФ)

Известната двойка Веселин Плачков и Мариана Попова връчиха дарение на УМБАЛ "Д-р Г. Странски" - Плевен от името на Авиационно-космически форум (АКФ). Кампанията е под наслов "Защитен шлем за всеки лекар", като дарението представлява 200 специално разработени шлема, които ще послужат на медицинския персонал на болницата в борбата й с COVID-19.

Звездната двойка показа и предаде шлемовете на Изпълнителния директор на болницата доц. д-р Цветан Луканов, дм , и на Главната сестра Ивайла Петкова.

Университетската болница в Плевен изразява своята благодарност на АКФ за дарението.

От АКФ разясняват, че са сдружение с нестопанска цел в обществена полза, създадено от преподаватели и докторанти на Физически Факултет на Софийски университет, в която членуват преподаватели от различни университети и БАН, инженери, студенти и ученици. Целта на организацията е популяризация на науката и насърчаване на научно-технически изследвания и дейности, разказват още в прессъобщението си. Сдружението смята, че в тези тежки времена в болниците трябва да има достатъчно лични предпазни средства и затова са разработили шлем, лек и удобен за работа, не наранява кожата на лицето, като попива потта по челото на лекарите и сестрите, които го използват. Конструкцията е лесна за производство и лесно се прави в големи серии, казват още от АФП, които са създатели на „Фотоника“, първият български авиостимулатор.

От организацията съобщават, че до момента са дарили над 700 шлема на болнични заведения, сред които ВМА, Инфекциозна болница София - СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров", УМБАЛ "Св. Иван Рилски", УМБАЛ "Св.Ана“, УМБАЛ „Д-р Георги Странски" -Плевен и други.