Осъдиха двама от Левски за неспазване на наложената им карантина

Досъдебното производство е било взето на специален надзор от ВТАП

Районен съд гр. Левски одобри споразумение, постигнато между Районна прокуратура гр. Плевен - Териториално отделение гр. Левски и защитника на Г.Г. на 33 години и В.Я. на 29 години, с което те  се признават за виновни в извършени престъпления по чл. 355, ал.2, вр. ал.1 от НК.

Г.Г. и В.Я. са се завърнали от чужбина на 19.03.2020 година, като на ГКПП гр. Русе са попълнили формуляри за събиране на данни на пристигащи пътници от зони с разпространение на COVID-19, въз основа на които били издадени предписания по отношение и на двамата от Регионалната здравна инспекция гр. Русе за карантина, изразяваща се в задължение да не се напускат посочения от тях адрес в гр. Л. Въпреки това, Г.Г. и В.Я. на 23.03.2020 година нарушили мерките издадени против разпространението на COVID-19, като напуснали адреса си на който живеели заедно. Престъпленията от тях са извършени по време на извънредно положение в страната, свързано със смъртни случаи, обявено с решение на Народното събрание от 13.03.2020 година.

За това престъпление страните са се споразумели на Г.Г. да бъде наложено наказание „Пробация“ за срок от десет месеца, при следните мерки – задължителна регистрация по настоящ адрес и периодични срещи с пробационен служител, а на В.Я. да бъде наложено наказание „Лишаване от свобода“ да срок от пет месеца, изпълнението на което е отложено с тригодишен изпитателен срок, както и глоба в размер на 10 000 лева.

Досъдебното производство е било взето на специален надзор от ВТАП.

Споразумението има последиците на влязла в сила присъда.