От болницата в Белене опровергаха твърдения на журналист

Спазват се пълно и точно противоепидемичните мерки при работа с пациенти в и извън болницата, увери д-р Наталия Мадова

Д-р Наталия Василевна Мадова, управител на “Многопрофилна болница за активно лечение /МБАЛ/ -Белене” ЕООД, гр. Белене, се обърна към българската общественост с отворено писмо, а поводът е твърдение, направено по време на брифинг на Националния оперативен щаб.

Публикуваме обръщението й без редакция:

"Обръщам се към Вас във връзка с твърдения от журналист по време на брифинг на Националния оперативен щаб провел са на 20.04.2020 г., че в МБАЛ гр. Белене е приет пациент със съмнения и симптоми за коронавирус, „накарали са я да си направи бърз тест, като си го е платила сама“. По същото време в МБАЛ – гр. Белене е лекувана и друга пациентка, за която по-късно е установено наличие на коронавирус, поради което се внушава на обществото , че причината за заразата по някакъв начин е свързана и произхожда от МБАЛ – гр. Белене. Ситуацията, представена по този начин, остава у хората впечатлението, че в МБАЛ-гр. Белене не се спазват медицинските стандарти и болницата е потенциално опасна. Това поставя нас, лекарите, в изключително неблагоприятна обстановка за работа, която е във вреда както на Вас пациенти, така и на моите колеги - лекарите от болницата и целия болничен персонал. Ето защо, искам да споделя с Вас фактите такива, каквито са:

Пациентката нееднократно е приемана в болницата, тъй като страда от хронична болест на белите дробове. В деня на постъпването и е приета с направление за хоспитализация и диагноза – пневмония. Пациентката е хоспитализирана след пълно и точно спазване на противоепидемичните мерки. Към момента на приемането и не са съществували съмнения относно наличие на зараза от коронавирус. Самата пациентка не съобщава за контакти с потенциално заразени лица или лица пристигнали от чужбина, както и за извършени изследвания, освен рентген.

Два дена след приема на пациентката в болницата се оказва, че тя си е направила бърз тест за коронавирус по предложение и с направление от личен лекар преди постъпването и в МБАЛ гр. Белене. Пациентката е изписана от болницата ни след проведено лечение на пневмония. След изписването състоянието й се влошава и тя е приета в болница в гр. Плевен. Там е направен повторен тест, който се оказва положителен.

С настоящото искам да заявя, че сигналът, който споменава журналистът по време на горецитирания брифинг, е неверен. Пациентката, приета в болницата, не е „накарана“ да си прави задължителен тест, нито е заплащала за такъв тест с лични средства, нито тя, нито който и да е друг пациент. По този повод цитирам ген. Мутафчийски: „В България никой не кара пациентите в болница да си заплащат коронавирус теста“, не го правим и ние в МБАЛ – гр. Белене.

По повод на неверните твърдения, разпространяващи се в обществото и след установените случаи на коронавирус на пациенти, лекувани в болницата, са направени тестове на 17 човека от персонала, всички са отрицателни. Една пациентка, била в същото отделение, се оказа с положителен тест за коронавирус. Не може да се направи категоричния извод, че именно втората пациентка е заразила първата, още повече след станалите обществено достояние факти, че тя е имала контакти с хора, завърнали се от чужбина.

Категорично заявявам, че всички колеги спазват пълно и точно противоепидемичните мерки при работа с пациенти в и извън болницата. Недоказаните твърдения и сигнали за нелоялни практики или наличие на зараза сриват доверието на хората и пациенти, за които е необходима хоспитализация и болнична грижа, отказват да посещават болницата, като по този начин се излагат на риск. Ето защо апелирам към спазване на всички мерки, точно и коректно уведомяване на лекарите за всички факти и обстоятелства, свързани със симптоми на заболяването и най-вече доверие към лекарите. Заставам честно и открито зад моите колеги в МБАЛ гр. Белене!"

Д-р Наталия Мадова, “Многопрофилна болница за активно лечение /МБАЛ/ -Белене” ЕООД