Маестро Пламен Джуров става "Почетен гражданин на Плевен"

Предложението бе първа точка в дневния ред на днешното заседание и бе прието с ръкопляскания в залата

Маестро Пламен Джуров да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на Община Плевен", реши единодушно днес Общинският съвет на Плевен. Званието се присъжда за изключителния му принос и постижения в областта на изкуството и утвърждаване името на Плевен. Предложението за проф. Джуров бе първа точка в дневния ред на днешното заседание и бе прието с ръкопляскания в залата.

С оглед опазване здравето на всеки, Общински съвет - Плевен заседава днес при закрити врати в зала „Катя Попова“ при спазване на разпоредените противоепидемични мерки!

Съгласно разпоредбата на чл.39, ал.2 на Наредба №11 за символиката, знаците, официалните празници и отличията на Община Плевен, писменото предложение за удостояването със званието „Почетен гражданин на Община Плевен” се внася на заседание на Общински съвет - Плевен, от председателя на Общинския съвет въз основа на решение на Комисията по чл.39, ал.1 и се приема с гласовете на две трети от общия брой на съветниците. В изпълнение на задълженията си по Наредба №11, на 21 април председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев свика заседание на комисията в състав: председател на Общинския съвет, председатели на постоянни комисии в Общински съвет – Плевен и членовете на ПК „Култура, вероизповедания и международна дейност” в местния парламент. Комисията обсъди и единодушно подкрепи  предложението за удостояване със званието “Почетен гражданин на Община Плевен” на проф. Пламен Джуров - композитор и диригент, внесено в деловодството на ОбС - Плевен на 11.12.2019 г. от Управителния съвет на Земляческо културно-просветно дружество „Плевен“.

"Всички познаваме таланта на проф. Пламен Джуров и едва ли има някой, който би оспорил неговите заслуги. Дори малко сме позакъснели с това наше решение“, подчерта отново при представяне на предложението Мартин Митев.

Съгласно общинската Наредба №11 почетното звание се връчва на тържествено заседание на Общинския съвет за 15 май - Празника на Плевен.

Проф. Пламен Джуров е роден в Плевен. Завършил е средното си образование в музикалното училище в родния си град, след което и Музикалната академия в София с три специалности - пиано при проф. Мара Балсамова, дирижиране при проф. Константин Илиев и композиция при проф. Марин Големинов. През 1976 г. започва работа като диригент на Плевенската филхармония, където работи в продължение на шест години. Името му е свързано с множество концерти по целия свят, като освен диригент той е и автор на музикални творби. Една от тях е "Тост... за Плевен" - подарък, който проф. Джуров поднесе на родния си град от сцената на зала "Емил Димитров" в читалище "Съгласие - 1869", заедно с Плевенската филхармония, за 70-годишния си юбилей в края на миналата година.