Маските на открито може да отпаднат след 13 май

Обмислят и варианти за облекчения на забраните по отношение на спортните дейности

Националният оперативен щаб работи по варианти за облекчения на забраните по отношение на спортните дейности. Стана ясно, че ако се пристъпи към такива, първо ще бъдат разрешени спортовете на открито, ходенето в планините, а след това събирания в затворени помещения, като това ще се случва при определени условия.

"Не е нужно да се удължава заповедта за носене на маските. Имаме становище по този въпрос. Обсъдихме дали да остане изискването да се носят маските на обществени места. Обединихме се, че в затворени пространства и в градския транспорт трябва да се носят маски. Единното ни становище е за откритите пространства", каза председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на тазсутрешния брифинг в Министерски съвет.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев уточни, че ще остане задължението за маски на закрито - "задължително в градски транспорт, при купуване на хляб и хранителни продукти, до аптеката", изброи той.

"Чакахме да се стопли времето, слънцето да трепе вирусът навън", обобщи Кантарджиев и посочи, че и се увеличават изследванията на вируса, а самата епидемия придобива ендемичен характер - в отделни огнища. Това променя и стратегията на щаба по отношения на тестванията и действията срещу заразата", допълниха от Щаба.